RETROSPECTIVA ANULUI 2015 (4)

Urmărim cu interes impresiile transcrise în paginile revistelor filatelice despre evenimentul expoziţional major al anului trecut, „SIBIUMAX 2015”. Oferindu-le cititorilor, vor fi create condiţiile pentru ca fiecare să-şi poată face o impresie despre expoziţie şi, mai cu seamă, să poată compara atitudinile autorilor despre acelaşi eveniment la care au participat.
În acest episod, impresiile colegilor italieni exprimate în nr.130/2015 al revistei "NOTIZIARIO A.I.M.".


SIBIUMAX 2015:
MAXIMAFILIA ÎMBRACĂ FRACUL...PENTRU "CASSERO"
  
Pentru cine nu ştie, “cassero” este plimbarea cu trăsura pe care o făceau nobilii din oraşele din sudul Italiei în secolul al VIII-lea, de-a lungul străzii principale, cu veşmintele “bune” de sărbătoare, etalându-şi bogăţia şi trezind astfel admiraţia spectatorilor. Cred că şi scriitorul Andrea Camilleri ar fi fost de acord cu mine dacă ar fi văzut colecţiile expuse la “SIBIUMAX 2015”, oraş vechi din România. Toate colecţiile erau la un nivel foarte ridicat şi a existat dilema alegerii celei mai bune dintre cele mai bune ...! Munca juraţilor a fost foarte complexă şi dură...! Dar să începem în ordine:
Locaţia: Primăria Sibiu; o construcţie din anii Imperiului Habsburgic, cu săli sobre dar, în acelaşi timp, foarte elegante. Această construcţie se ridică în “Piaţa Mare”, sediul unor manifestări şi evenimente muzicale de vară, în aer liber, unde te întâmpină restaurante-bar şi cafenele care conferă mediului savoarea secolului al XIX-lea.
Sala expoziţiei: colecţiile erau expuse în două săli, la parter, pentru a facilita accesul vizitatorilor; una era rezervată colecţiilor aflate în concurs şi o alta era rezervată colecţiilor din”Clasa de onoare” şi celor din clasa “Un panou” .
Numărul total al colecţiilor expuse era foarte mare: 50 exponate, plus literatura filatelică.
Exponate prezentate: 8 la Clasa de Onoare, 5 în afara concursului. Exponate în concurs: 25 la Clasa adulţi, 7 la Tineret: 5 la Clasa “Un panou” şi 8 la literatură filatelică.
Medalii atribuite : 9 de Aur, 2 Vermeil-Mare, 6 Vermeil, 4 Argint-Mare, 3 Argint la Clasa Adulţi şi 6 Vermeil la Clasa Tineret.
Juriul: preşedinte Nicos Rangos, membri: Anny Boyard, Rosario D’Agata, Vasile Doroş, Coriolan Chiricheş, secretar Ioan Dejugan şi elev de juriu Nicolae Istrate.
Repet, colecţiile erau toate foarte frumoase şi, prin urmare, într-un alt context expoziţional, chiar şi cei care au avut un puctaj mai mic ar fi putut lua aur.
Organizarea: impecabilă şi fără cusur, ceeace demonstrează experienţa pe care o are în astfel de manifestări Societatea Română de Maximafilie “Dr. Valeriu Neaga” şi priceperea preşedintelui său, gen(r). Vasile Doroş. Impresiile personale ale celui care vă scrie şi ale celui cu care am făcut echipă (domnul Ignazio Lavagna, membru A.I.M. şi preşedintele al
Centrului Italian de Filatelie numit “Rezistenţa şi Istoria contemporană”), sunt mai mult decât pozitive, nu doar din punct de vedere organizatoric şi filatelic, dar mai ales din punct de vedere uman. S-au creat noi relaţii de prietenie între persoane care nu se cunoşteau dar, s-au consolidat şi cele deja statornicite în timp, creând şi dezvoltând o mai mare armonie. Primirea a fost uimitoare: atât din partea colegilor maximafilişti, cât şi din partea autorităţilor. În momentul sosirii în România am fost primiţi cu căldură şi afecţiune de membri ai Comitetului de organizare condus de Nicolae Salade şi Vasile Doroş. Confirmând ospitalitatea gazdelor noastra, o doamnă funcţionară a Primăriei Sibiu ne-a prezentat istoria şi arhitectura Palatului primăriei, în timp ce inaugurarea expoziţiei a fost făcută de însuşi Primarul interimar al Sibiului, sub reflectoarele televiziunilor locale şi a reporterilor mass-media. Colecţiile de maximafilie au fost foarte apreciate şi de publicul care a venit în număr mare să viziteze expoziţia. M-am convins că filatelia este foarte atractivă în România şi în special maximafilia este un domeniu foarte cunoscut, apreciat şi colecţionat. Am fost invitaţi la excursii de scurtă durată dar, foarte intense, precum cea de la
Muzeul (în aer liber) Civilizaţiei Populare Tradiţionale  din Sibiu şi în oraşele vecine: Mediaş, Biertan şi Sighişoara, vizite care au fost foarte interesante, chiar dacă vremea nu a fost blândă cu noi... Nu vreau să insist peste măsura dar, priviţi fotografiile care, făcute unele din maşină, în mers... vorbesc mai mult decât un discurs, în timp ce peisajul reevoca o atmosferă de vals din alte timpuri.
 
Rosario D’Agata

preşedinte al Asociaţiei Italiene de Maximafilie (A.I.M.)
traducere asigurată de dl. preşedinte V. Doroş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu